ceturtdiena, 2012. gada 9. februāris

burkānu kūka

Vienā dienā ieraudzīju trīs blogos, kuros ieskatījos, dažādas burkānkūkas. Un interpretēju to kā Zīmi:)
Recepte no Džeimsa Mārtina grāmatas, kur tā kalpo par pamatu tortei ar maskarpones-krējuma krēmu un dažādiem rotājumiem. Man tā kalpoja vienkārši par keksu. Ļoti, jāsaka, veikmīgu. Sastāvdaļu saraksts gan samērā garš, taču kustību skaits gatavojot nav liels.
Vajag:
200 g rīvētu uz rupjas rīves burkānu (2 lieli, bet ne gigantiski)
175 g tumšbrūnā cukura
2 lielas olas
150 ml olīveļļas, bet ne EV (man-vīnogu)
200 g miltu ar cepamo pulveru (apt.1.5 TK)
1 ĒK garšvielu maisījuma (man-kanēlis, kardamons, muskatrieksts)
1 TK sodas
80 g rupji sakapātu pekanriekstu (mūsu realitātē-valriekstu)
1 citrona miza, sarīvēta
110 g sīku rozīņu (man-dzērvenes)
25 g rozīņu
50 g kokosa skaidiņu
Gatavošana:
Sakult olas ar cukuru un eļļu. Traukā iesijāt miltus+garšvielas+sodu. Sajaukt abus maisījumus, akurāti pievienot visu pārējo. Iesviestot 25 cm apaļo veidni, ieklāt tajā cepamo papīru. Likt mīklu, izlīdzināt, cept 190 C aptuveni 35-40 minūtes. Atdzesēt uz restes.
Komentāri: aizvietoju pusi miltu ar pilngraudu, tāpēc kekss sanāsa samērā irdens.
Iespaidi: ļoti labs- sabalansēts, smaržīgs, normāli salds



2 komentāri:

  1. Visu laiku kārojas kaut ko pagatavot -- vai tie būtu cepumi, kekss vai sacepums. Bet visas receptes mani skumdina ar kviešu miltu klātesamību. Vai, teiksim, tādās ne-super-izsmalcināt`-desertīgās receptēs kviešu miltus var aizstāt ar ko citu? Es nezinu, varbūt auzu, rīsu, kvivnojas miltiem? Respektīvi, kaut ko krietni veselīgāku. Cenšos pilnībā izvairīties no kviešiem (: Bet tā kā ar gatavošanu esmu uz `jūs`, nav ne jausmas, vai gatavojot ar citiem miltiem, proporcijas un, galu galā, vēlamā garduma būtība ["lielos vilcienos"] nemainās?
    Visādi citādi -- paldies par receptēm!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Oo, šis jautājums man ir par grūtu. Vai Tu centies izvairīties no visiem kviešu miltiem vai tikai no smalkajiem-baltajiem? te varētu būt liela starpība.
      Man te ir zem birkas "citi milti" šādi tādi izstrādājumi no griķu un auzu miltiem, apskaties. Bet nu maz, jāatzīst.

      Problēma ir tā, ka auzu-griķu miltos trūkst lipekļa un ja garša var arī iegūt no tāda aizvietojuma, tad struktūra, visdrīzāk, cietīs. Esmu mēģinājusi cept maizi no dažādiem miltiem, taču man nav izdevies izvairīties no kviešiem-tikai no to daļas. Izstādājumi neturas kopā.

      Bet! Ja problēma nav tanī, ka nepanes vai izvairies no lipekļa, tad varētu mēģināt pievienot lipekli citiem miltiem (Grauda spēka veikalā ir atsevišķi nopērkams lipeklis un noteikti tur arī sniegs padomu par proporcijām). Un tad, ja tas darbojas- jāvadās tikai pēc garšas niansēm. Šādā burkānkūkā griķu milti itin labi derētu. Varbūt arī kukurūzas. Auzu miltiem manā uztverē vispār nav specifiskas garšas- liec kur gribi.
      Jebkurā izstrādājumā ar daudzām garšvielām (kā šim) izšķirošas nozīmes nebūs. Atkārtošos- ja turēsies kopā.

      Taču vispār tēma ļoti interesanta un varbūt vēlāk pavasarī pameklēšu-pamēģināšu, jo nevar teikt, ka daudz zinu par šo tēmu.

      Sliktākajā gadījumā ir miljards cita veida saldumu- ne mīklas:) Pēc pāris nedēļām uzsākšu sēriju ar austrumu saldumiem, tur miltu dažos nebūs:)

      Dzēst