sestdiena, 2014. gada 8. novembris

jautājums blogeriem

Sakiet, draugi blogeri- kāda ir jūsu pieredze ar satura pārpublicēshanu? Vakar biju nepatīkami pārsteigta par receptes (un visu piezīmju-komentāru, kā arī fotogrāfijas) pārpublicēshanu tv
net. Jā, ar atsauci, taču nē- nejautājot man atļauju (kuras nebūtu). Esmu dusmīga.

14 comments:

  1. Tiešām ļoti neglīti izrīkojušies, pat nepainteresējoties, vai drīkst publicēt. Droši vien, ja ir kam lūgt palīdzību, prasītos pēc tiesu darbiem. Autortiesības līdz galam nav ievērotas...

    AtbildētDzēst
  2. Jā, un mani izbrīna shīs fprmālās reveranses- ieliksim atsauci. Ja es gribētu pārpublicēshanu, ja gribētu plashāku izieshanu sociālo tīklu telpā- es neesmu stulba, es to varētu darīt apzināti. Ja es to nedaru- tātad nevēlos.

    AtbildētDzēst
  3. Mani ir gan pārpublicējuši, pārkopējuši, ar un bez atsaucēm. Un kad komentēju vai aizrakstu, tad ignorē, neatbild un pat komentāru dzēš. Izliekoties par kurliem un akliem. Nezinu kā ar tādiem cīnīties :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es arī nezinu(( Autortiesību mājaslapā runa tikai par mūziku, tur viss pa nopietno((. It ka muļķīgi- pat recepte nav mana, tikai aprakstīju un nofotografēju, taču es necieshu tādas lietas. Cik saprotu, tvnet ar zagshanu slavens.

      Dzēst
    2. Sveikas! Anita, atbildot uz Tavu jautājumu - recepte, kas pārkopēta no Tava bloga nav "tikai recepte", tas ir darbs, ko aizsargā Latvijas Autortiesību likums. Par tā neievērošanu draud administratīvā atbildība. Pati uz savas ādas esmu izbaudījusi bloga satura kopēšanu visbezkaunīgākajos veidos un vienmēr esmu ar to cīnījusies, sākumā aicinot zagto saturu dzēst. Esmu arī telefoniski draudējusi, jo ir reizes, kad cilvēki vienkārši savādāk nesaprot (diemžēl). Juridiski (esmu juriste pēc izglītības) bloga ierakstā t.sk. receptē no autortiesību viedokļa aizsargāts nav sastāvdaļu saraksts. Bet ir aizsargāts gatavošanas apraksts un Tavi komentāri par to. Tie nav kopējami un izmantojami bez Tavas atļaujas nemainītā veidā. Fotogrāfijas ir aizsargātas 100% apmērā un bez saskaņošanas ar autoru nav publicējamas. Vienīgais izņēmums visos gadījumos ir, ja darbojies saskaņā ar CC (Creative Commons) licenci, kas paredz izņēmumus no autortiesību striktā regulējuma pēc paša autora skaidri paustas vēlēšanās. Vienīgais, ko Tev sākuma stadijā varu ieteikt - runā ar konkrētās lapas redaktoru un skaidro "dzīves pamatpatiesības". Skumji, ka tāda situācija ir, bet intelektuālo īpašumu ne vienmēr uzskata par vērtīgu... Lai Tev veicas! P.S. Ieliec blogā atrunu par autortiesībām un ka darbojies saskaņā ar Latvijas likumdošanu.

      Dzēst
    3. Linda, paldies! Saki, vai Tu esi kādreiz mēģinājusi kaut ko vēl, izņemot rakstīshanu redaktoram? Man jau liekas, ka tvnet sen pelnījis kādu publisku shmuci, tik bieži cilvēki sūdzas par materiālu zagshanu. Redaktoram, protams, uzrakstīju, nu, redzēsim kā būs:)

      Un vēl- sadaļā "par mani" taču ir pierakstīts, ka viss pieder man un nav izmantojams bez saskaņoshanas....Laikam jāliek arī uz galvenās lapas.

      Dzēst
  4. Ar līdzīgām problēmām saskāros sen, tādēļ bildes 'iezīmēju'. Bet cilvēki arī ar fotošopu māk darboties, tādēļ, ja redzu savas bildes pārpublicētas, mana komanda (ģimene+draugi) neatlaidīgi komentē līdz bildes tiek izņemtas.
    Bet - tas der mazām i-neta vietnēm, ne priekš tvnet-a. :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man agrāk nebija shādas problēmas, bildes tika intensīvi zagtas citā manā blogā, ne par ēdienu:(( Nu, domāshu tagad, varbūt arī iezīmēshu.

      Dzēst
    2. Autortiesību likuma (http://likumi.lv/doc.php?id=5138#p20&pd=1) 69.pants paredz rīcības variantus. Jebkurā gadījumā, kad ieraugi Tevis veidotu materiālu publikācijas, uzreiz uztaisi "screenshotus", lai pēc tam ir pierādījumi, jo interneta vide ir ļoti plūstoša :) Par konkrēto portālu - man pirms pāris gadiem lūdza atļauju dažu recepši pārpublicēšanai, ko arī devu, un nekādu nesaskaņu nebija. Skumji, ja situācija mainījusies uz sliktu un autoru darbi netiek cienīti. Lai Tev veicas cīņā par savām tiesībām un lai mums veicas ar savu darbu nosargāšanu!

      Dzēst
    3. Nu, jāsaka, ka viņi operatīvi novāca to recepti. Kaut gan atrakstīt man uz meilu 2 vārdus ar atvainoshanos būtu civilizētāk, bet nu tas par daudz prasīts:)

      Dzēst
  5. Jā, arī manas receptes ir pārpublicējis tevis pieminētais portāls. Ar atsauci, bez jautāšanas. Pie savām receptēm nereti strādāju ilgi, slīpēju līdz tiešām iznākums ir tāds kā gribētos un tad vienkārši pārpublicēt..

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai esi kādreiz kaut ko pasākusi? Es pat nezinu- vai tā ir pirmā reize, jo vismaz gadu neinteresējos par recepshu dzīvi tīmeklī, pavisam nejaushi palaidu google meklētāju:)

      Dzēst
  6. Ar tām autortiesībām ir tā. Vispirms konkrētais objekts jāiesniedz Autortiesību birojā. Tur izvērtēs, vai tas nav plaģiāts un tad izsniegs autorapliecību uz konkrēto objektu. Ja šādas apliecības nav, neviena tiesa jūsu iebildumus neatzīs. Un šeit tomēr ir publiska telpa, sociālie tīkli. Šeit publicētie darbi ir brīvi pieejami visiem.
    Protams, pastāv ētikas normas, ko drīkst darīt un ko darīt nav īsti labi. Bet tas jau ir cits stāsts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu, es tomēr ticēshu, ka kādu interesē reputācija:) Galu galā, nopietnie mēdiji tā nekad neuzvedas (man liekas), tas priecē.
      Par ieteikumu paldies!

      Dzēst