pirmdiena, 2015. gada 27. aprīlis

mafini bez taukvielām un kviešu miltiem

Bez taukvielām un kviešu miltiem, kas noteikti ir liels pluss daudzu cilveku acīs. Manās, protams, arī, kaut arī es negribētu liekuļot un rakstīt, ka klasiskie kviešu miltu mafini ar sviestu un šokolādes gabaliņiem man neliekas tik garšīgi:)Šie man patika ar to, ka ir veselīgi- mans bērns ir apslimis un kad viņš slimo, tad gan es samazinu piena, kviešu un ļoti saldo produktu daudzumu. Un te atradu recepti, kas simts gadus gulēja plauktā. Nez kāpēc no pilnīgi nekulināra bloga, kā man uz tās atzīmēts.Nedaudz to pamainīju, jo 1 ĒK cukura 12 mafiniem- tas mums neder, nē.Sanāca ļoti labi- ne sajūsminoši, bet pārliecinoši:)
Biezpiena-griķu mafini ar avenēm

Vajag:
1 L ola
200 g kefīra
0.5 TK sodas (man- 1 striķēta ĒK cepamā pulvera)
200 biezpiena
1/3 citrona sula un miza
20 g kakao pulvera (tā ir pilna ĒK)*
35 g cukura (man- 100 damerara)
10 g vaniļas cukura
100 g saldētu vai svaigu ķiršu (man- saldētas avenes)
100 g grīķu miltu (aptuveni 7 pilnas ĒK)
Gatavošana:Sajaukt ola, biezpienu, kefīru, cukurus, kakao, citrona sulu un mizu, kārtīgi sakult  (es blenderi nelietoju, vnk ar dakšu). Pielikt sodu, ogas. 
Akurāti piebērt, apmaisot, miltus.
Likt iesviestotā cepamā formā, cept ap pusstundu 160-180 C (es liku silikona mafinu formiņās, cepu 35 minūtes 170 C)
NB Obligāti jāiesviesto, ja nav silikons! Un nelieciet papīra formiņās!
Komentāri: *no kakao nav jāatsakās- tas nedod kakao piegaršu, tas tikai nedaudz izlīdzina pārmērīgo griķainību.


6 komentāri:

  1. Atbildes
    1. Aija, Tevi interesē šāds uzturs vai ir nepieciešams? Vai patīk?

      Dzēst
  2. Anita, mani interesē, jo esmu daudz salasījusies par autoimūnu saslimšanu (un man viena tāda ir) sakarību ar glutēna lietošanu un esmu izlēmusi padzīvot bez glutēna... nekāda vaina, daudz interesantas receptes esmu atklājusi, bikšu josta pogājas par diviem caurumiem uz mazāko pusi... pagaidām esmu apmierināta ar piedzīvoto! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. A, interesanti, palasīshu, tas man ir aktuāli. Man tas nozīmētu grandiozi pārveidot visus ēshanas paradumus.

      Dzēst
  3. Izcepu; kēksiņi sanāca labāk, nekā es no šādas receptes būtu gaidījusi :) Bet gribētu uzsvērt - nekādā gadījumā tos nevar cept mufinu papīrīšos! Tā kā mīklā praktiski nav taukvielu, tad papīrīši bezcerīgi pielīp, ir jālieto ietaukotas formiņas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka patika recepte!
      Ooo, pierakstīshu receptē par formiņām- man neienāca prātā, jo nekad nelietoju nedz papīrīshus, nedz kādas ne-silikona formiņas (silikonam nekas nepielipa). Paldies par komentāru!

      Dzēst