sestdiena, 2010. gada 4. decembris

ķirbja granola

granola, cik saprotu, atšķiras no musli ar to, ka ir sacepta ar kādu sviestu vai eļļu un cukuru vai medu. Es parasti neēdu pirktos musli- pārāk cieti vai arī pārāk saldi, bet ekoveikalos nopērkamie- pārāk dārgi. Tāpēc ļoti ieinteresējos par iespēju taisīt tos pašai, variējot visu sastāvu. Viena no manis iecienītajām tēmām ir noperkamā pārvēršana par pašgatavoto:) Maize apgūta, jogurts apgūts, tagad pienākusi kārta granolai un musli. Plānos vēl graudu batoniņi, šokolādes konfektes un vēl šis tas)
Ķirbja granola

recepte- arx0nt.livejournal
Vajag (tase=250 ml):
2 tases pilngraudu auzu pārslu (ne ātrās-sīkās!)
1/4 tases neceptu mandeļu, rupji sakapāt ar nazi
1/4 tases kaltētu dzērveņu, nomazgāt un nožāvēt
1/4 tases ķirbja sēklu
1/2 tases ķirbja biezeņa (izcept ķrbja šķēli, samalt)
3 ĒK brūnā cukura (es liku 2 nepilnas)
1 ĒK kļavu sīrupa vai medus
1 ĒK sviesta
1 TK malta kanēļa
1/4 TK malta ingvera
1/8 TK maltu krustnagliņu
1/8 TK sāls
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 150-160 C.
Izkausēt sviestu, sajaukt ar medu un ķirbja biezeni.
Atsevišķā traukā sajaukt auzu pārslas, riekstus, sēklas, garšvielas, cukuru, sāli.
Sajaukt abus maisījumus. Akurāti ieberzēt ar rokām, nesavainojot pārslu struktūru. Masa būs nedaudz salipusi, tas ir normāli:)
Akurāti izklāt maisījumu uz paplātes ar cepamo papīru. Likt cepeškrāsnī. Pēc 15 minūtēm apmaisīt. Cept vēl 15-20 minūtes, pāris reizes apmaisīt. Izņemt, kad granola būs skaisti zeltaina un smaržīga. Sajaukt ar dzērvenēm un atstāt atdzist uz paplātes. Pēc 10 minūtēm vēl apmaisīt.
Ēst ar bezpiedevu jogurtu (pienu, kefīru)
Komentāti: granola ir mīkstāka par veikalā nopērkamo- medus, ķirbis tomēr. Man tas ļoti patīk. Garša burvīga, smarža- kā svētkos.

8 komentāri:

  1. nu tas izklausās TIK garšīgi! paldies par recepti, noteikti izmēģināšu.

    AtbildētDzēst
  2. jā, tas patiešām ir ļoti garšīgi! Vakar sataisīju uz darbu- astoņos no rīta iebēru konteinerī, pārlēju ar bezpiedevu jogurtu un tad pēc vieniem, kad ēdu, kas viss bija tāds kā granolas krēms- šausmīgi labs!

    AtbildētDzēst
  3. Anita, atskaitos- granola ir uztaisīta, pagaršota un atzīta par ļoti labu esam! :))

    Savādāk veikalā pirktie musli man arī ir par saldu un cietu, un nevaru arī visu mūžu ēst brokastīs tikai IKI nopērkamās kliju pārslas :))))

    AtbildētDzēst
  4. Aija, priecājos, ka patika! Šovakar vai rīt ielikšu nākamo granolu.

    Kas ir Iki kliju pārslas? arī gribu!

    AtbildētDzēst
  5. Iki lielveikalā es pērku tādas kliju pārslas, pārdod vienā stendā ar visām sausajām brokastīm un musli. Nav saldas, garšo aptuveni kā rupjmaize, tikai mazliet maigākas, pēc skata un formas kā parastās kukurūzas Kornfleiks pārslas izskatās, tikai brūnas...

    AtbildētDzēst
  6. paldies! mazajā Iki pie mājām nebija, meklēšu tālāk:)

    AtbildētDzēst
  7. Anita,

    Liels paldies par recepti! Kā vienmēr, viss sanāca ļoti garšīgi!

    Vienīgais jautājums, cik ilgi var glabāt to granolu? Vai ir jāglabā ledusskapī?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. prieks dzirdēt, ka garšoja!

      Uzglabāt vajadzētu skārda burkā ar ciešu vāku. Es nekad nelieku ledusskapī, taču man ir visai vēsa virtuve. Cik ilgi... nu nez, pāris nedēļu noteikti var. Smarža kļūs intensīvāka. Ja burka nav metāla/nav hermētiska, granola var kļūt mīkstāka vai sakust, to nevajadzētu.

      Dzēst