svētdiena, 2014. gada 21. decembris

cepumi kā labākā dāvana. fantastiskie ingvera

Šogad aptrūkās iedvesma un laiks radošajām dāvanām, tātad- īstais brīdis ēdamajām. Un tik tiešām cepumi ir ideāla dāvana: izskatās dekoratīvi, var dāvināt pavisam nedaudz, pašiem cilvēkiem cept slinkums, pārbaudītas receptes sanāks visiem un svētku sajūta virtuvē būs jebkurā gadījumā.
Pēdējās trīs dienās izmēģināju četras jaunas receptes, visām savi plusi.
Sākšu uzreiz ar vislabākajiem. Šie tiešām vieni no labākajiem, kurus esmu cepusi ever.
Receptes izcelsme- laperla-foto.livejournal.com, mans mīļākais ēdienžurnāls. Jo žurnālu ir daudz, daudz arī ar skaistām bildēm, taču ar gadiem sapratu, ka galvenais ir atrast autoru, kura garšīga ēdiena izpratne sakrīt ar manējo.
Jau iepriekš brīdinu- Ziemassvētku cepumu labākais draugs ir sviests:)
Tātad.
Ingvera cepumi ar cukuroto ingveru
Vajag:
180 g ļoti mīksta sviesta
250 g miltu
1 olas dzeltenums*
3 ĒK ledusauksta ūdens
50 g ingvera sukādes**, sīki sagriezt
1/4 TK malta ingvera
125 g pūdercukura
Gatavošana:
Iesījāt traukā  miltus. Ierīvēt ar rokām mīkstu sviestu un malto ingveru, kamēr drupačas. Pielikt sīki sagrieztas sukādes, olas dzeltenumu, ūdeni, ātri samīcīt plastisku mīklu. Savelt maza valrieksta lieluma bumbiņas, salikt uz paplātes ar cepamo papīru, ielikt ledusskapī uz stundu.
Uzkarsēt krāsni līdz 180 C, likt cepumus, cept aptuveni 15 minūtes, kamēr cepumu apakša tikai viegli, viegli zeltaina. Izņemt, karstus uzmanīgi un cītīgi apviļāt pūdercukurā, viegli ierīvējot. Atdzesēt.
Skārda kārbā ar vāku var uzglabāt divas nedēļas bez problēmām.
Komentāri:
*baltumu pietaupiet rītdienas cepumiem, tur to tieši vajadzēs:)
**nopērkamas tirgū riekstu nodaļā, Stokmann'ā, "Austrumu saldumos" Barona ielā pie B.pasaules (tur īpaši kvalitatīvas)
Iespaidi: ļoti, ļoti labi! Smaržīgi, ar ingvera asumu, skaisti, vienkārši gatavojami. Šaubījos par to, ka mīklai netiek pievienots cukurs- nē, viss pareizi un ideāli! Cepšu tos vienmēr!:)
Vēl labākie cepumi:
griķu- tiem, kas neēd kviešus
valriekstu-laikietilpīgi, bet ir tā vērti
cepumu karaļi- shtollena cepumi
ļoti ātri un dekoratīvi shokolādes
trīs sastāvdaļu riekstu cepumi
auzu cepumi ar shokolādi-veselīgi un garshīgi

4 komentāri:

  1. Sveiki! ko darīt, ja negaršo ingvers? Man bija ideja pievienot kanēli un varbūt mandeles mazos gabaliņos? Paldies

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Anna! Droshi aizvietojiet! Es domāju, ka malto ingveru var aizvietot ar vaniļu vai kanēli, bet to cukuroto labāk ar kādām žāvētām ogām- dzērvenēm, ķirshiem, vai arī sukādēm- apelsīnu vai citronu (jo tās ir ļoti mīkstas un cukurotas). Bet varbūt arī ar mandelēm būs labi- pashi cepumi tādi trausli, sviestaini...

      Dzēst
    2. Uzcepu vienu porciju ar ingveru, kā oriģināli, un otru ar kanēli, magonēm un indijas riekstiem. Abi varianti bija garšīgi. bez ingvera gan pliekanāk varbūt un te tiešām būtu labi iederējušas žāvētas ogas, tikai nebija pa rokai. paldies par recepti!

      Dzēst
    3. Anna, priecājos, ka patika! Jā, ingvera pikantums ir grūti aizvietojams.

      Dzēst